Het leven op het centrum

Centre- Fiers et Forts kinderen op school

Intern verblijf

Kinderen die geen veilig thuis hebben, verblijven intern op het Centrum.

Naast de slaapzalen en douches is er een huiskamer met TV, spelletjes en computers. De internen eten gezamenlijk met de andere kinderen in de eetzaal van het Centrum. De begeleiders geven de kinderen ouderlijke en opvoedkundige liefde. De kinderen leren omgaan met andere kinderen en regels te accepteren. En bovenal is het een veilig thuis voor kinderen die uit sociaal zeer onveilige  situaties komen.

Onderwijsondersteuning

De kinderen verdelen hun tijd tussen de school in het dorp om het Marokkaanse schoolprogramma te volgen en de ondersteunende lessen op het centrum. Door deze begeleiding kunnen kinderen met het regulier onderwijs meedoen , iets wat anders voor sommigen niet haalbaar zou zijn. Op het Centrum zijn hiervoor klaslokalen en professionele onderwijzers.

Sport en spel

Er is een sportveld voor o.a. voetbal en handbal. Om gezond te bewegen en om te leren omgaan met competitie en teamwork. Verder zijn er karatelessen waar de kinderen spelenderwijs oefenen in  focussen en beheersing. Daarnaast zijn er yogalessen om te ontspannen en goed te ademen.

Creatieve bezigheden

Beeldende kunsten zoals schilderen, tekenen , beeldhouwen en boetseren zijn ontplooiende activiteiten die tevens kunnen helpen bij de verwerking van trauma’s. Verder zijn er muzieklessen en wordt er geoefend met toneelspel en alles wat met theater te maken heeft.

Daarnaast wordt aandacht besteed aan de mogelijkheid een ambacht te leren voor kinderen die zich in die richting willen ontwikkelen.

Dierenverzorging

Er zijn verschillende dieren. Schapen, ezels, kippen , duiven. De kinderen leren om de dieren te verzorgen en om respectvol met dieren om te gaan.

Moestuin

Er is een moestuin voor de zelfvoorziening van vers en gezond voedsel. De kinderen helpen de moestuin te onderhouden.

Centre Fiers et Forts permacultuur

Permacultuur

Een groot deel van het terrein van het Centrum is t.b.v. een project Permacultuur in gebruik. Dit project wordt door deskundige vrijwilligers begeleid. De kinderen leren gewassen te verbouwen op een duurzame wijze. Er is ook een grote olijfboomgaard die elk jaar zorgt voor verse olijfolie.

Share This